Nagyvilág

Meghalt Habsburg Ottó – szíve Pannonhalmán pihen majd

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia 98 évet élt. Szívét Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra.

Kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia. Az utolsó Habsburg trónörökös szívurnáját a Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra, szűk családi körben – közölte Habsburg Györgynek, az elhunyt fiának titkársága az MTI-vel. Habsburg Ottó lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én.

IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál. “Békésen elszenderült” – közölte az elhunyt egy munkatársa a német hírügynökséggel. Az utolsó Habsburg trónörököst 7 gyermeke, 22 unokája és 2 dédunokája gyászolja. Felesége, Regina tavaly halt meg. Legkisebb fia, György 1964. december 16-án született, jelenleg a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Habsburg Ottó, teljes nevén Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen 1912. november 20-án született az ausztriai Reichenau an der Rax közelében a Wartholz villában az utolsó osztrák császár és magyar király gyermekeként és legidősebb fiaként. Édesanyja Zita Bourbon pármai hercegnő, császárné és királyné volt, keresztapja Ferenc József.

Egyetemi tanulmányait Belgiumban végezte, ahol a politika és társadalomtudományok doktora címet szerezte meg 1935-ben.

A Páneurópai Uniónak 1936-tól tagja, 1957-től alelnöke, 1973-tól elnöke volt. Sokat tett az Európai Unió bővítéséért, és Magyarország csatlakozásáért.

Politikai tevékenységére jellemző, hogy a Kárpát-medencében szinte minden országban ugyanazt a beszédet mondta el az illető ország nyelvén. A rendszerváltást követően az FKGP felvetette köztársasági elnökké választását, ő azonban a jelöltséget rendkívül udvariasan elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik