Tudomány

Az utolsó magyar király megkoronázása (1916)

Budapest, december 30. – A Mátyás-templomban – először a magyar, és nem az osztrák himnuszt énekelve – királlyá koronázzák IV. Károlyt.

Ki gondolná, hogy IV. Károly iránt érzett tisztelete jeléül nevezte el II. János Pál pápát Karol Wojtylának édesapja. Pedig így történt. Nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is kedveltáék az utolsó Habsburg királyt.

Teljes neve Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen volt. Apja Ottó főherceg (Ferenc József öccse), anyja Mária Jozefa szász királyi hercegnő. Hogy miért került ő az osztrák-magyar trónra?

Nos, I. Ferenc József első szülött fia, Rudolf 1889-ben öngyilkos lett, unokaöccse, Ferenc Ferdinánd pedig rangon alul házasodott, így le kellett mondania arról, hogy gyermekei legyenek az utódok a trónon. Ráadásul 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd merénylet áldozata lett Szarajevóban (az I. világháború kitörése jeléül), Ferenc József pedig 1916. november 21-én meghalt.

Az eskütétel felvételei:

Már december elején bejelentette, ő veszi át a trónt, de a koronázást csak december 30-án, a Mátyás-templomban ejtették meg. Ez alkalommal először szólalt meg a magyar himnusz az osztrák helyett. Felesége, Zita magyar királyné lett ekkor.

Összesen nyolc gyermekük született: Ottó, Etelka, Erzsébet, Félix, Károly Lajos, Róbert, Rudolf, Sarolta. Közülük Habsburg Ottó a legismertebb (ő az első szülött fiú, 1912-ből), ő közíróként, politikusként a magyar közélet tagja volt a legutóbbi időkig (1961-ig hivatalosan osztrák trónkövetelő volt).

IV. Károly, az utolsó magyar király – 1. rész:

Megnyerő jelenség volt, nemcsak a béke iránti vágya, hanem a szociális érzékenysége miatt is népszerű volt, volt, hogy sínekre térdelve hallgatott végig egy szentmisét. Rengeteget utazot, főleg vonattal. Bejárta az egész Monarchiát.

Károly az I. világháború közepébe csöppent, rögtön le is mondatta Tisza Istvánt, mindenesetre békepárti volt. Nem tudta azonban egyben tartani a Monarchiát, hiszen 1918-ban Ausztria és Magyarország is kikiáltotta függetlenségét, köztársasággá alakultak. 1918 novemberében mondott le a magyar uralkodói jogokról, Svájcba költözött.

IV. Károly, az utolsó magyar király – 2. rész:

1921-ben kétszer visszatért Magyarországra, de Horthy nem adta neki át a trónt. Végül Madeira szigetére száműzték, ott is halt meg 1922-ben. Mélyen vallásos volt, és békére való törekvései miatt is történhetett meg az, hogy 2004-ben János Pál pápa boldoggá avatta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az utolsó magyar király (wikipedia)
IV. Boldog Károly élete (vatican-va)
IV. Károly életpályája (szentkoronaradio.com)
Az eckertsaui nyilatkozat (mol.gov.hu)
A boldog király élete (magyarortortenelem.eoldal.hu)
IV. Károlyról (x3.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik