Nagyvilág

Kész a Greenpeace új zászlóshajója

Vízre bocsátották a Greenpeace új zászlóshajóját egy németországi hajógyárban. A szervezetnek ez az első újépítésű hajója.

A Rainbow Warrior III. nevű hajót 23 millió euróból építtette a Greenpeace, amelynek negyven éves fennállása óta ez lesz az első teljesen új hajója, korábban ugyanis felújított régi hajókat használtak. Az 58 méteres zászlóshajó tervezésénél a környezetbarát technikák használata kapta a legnagyobb hangsúlyt.

A szennyvizet a fedélzeten újrahasznosítják, az ivóvizet a tengerből nyerik, a szemetet automatikusan szelektálják. A hajót alacsonyabb sebességnél elektromotor hajtja, nagyobb tempónál pedig egy dízelmotor veszi át szerepét, amelyet kipufogógáz-katalizátor segíti.

Az 1300 négyzetméteres hajó építésén 120 mérnök és munkás dolgozott, a vitorlásban 17 kajüt van, konyhát és kórházat is berendeztek. Az októberre tervezett első küldetéséig azonban a hajónak még több teszten át kell mennie. Először csak Hamburg környékén szántja majd a vizet, majd elődeihez hasonlóan Amszterdam felé veszi az irányt.

Az első Rainbow Warrior az 1970-es években vált világszerte ismertté a szervezettel együtt. Azt a hajót a francia titkosszolgálat süllyesztette el az új-zélandi Aucklandnél. A megítélt kártérítésből a Greenpeace négy évvel később új hajót vásárolt, a 60 éves szerkezetet a Rainbow Warrior III. hadba lépésével nyugdíjazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik