Nagyvilág

Elvonszolják a tüntetőket az atomvonat útjából

A német rendőrség hétfő hajnalban elkezdte eltávolítani a tüntetőket az atomvonat útjából, a szerelvény valószínűleg majd csak hétfő reggel indul tovább.

Több ezer ember telepedett le a sínekre vagy azok mellé Harlingennél. A vonat nem messze onnét, Dahlenburgnál állt meg. Ezúttal azonban nem voltak erőszakosak a tüntetők, mint ahogy ez korábban többször előfordult a szerelvény útján. A rendőrség tárgyalni kezdett a tiltakozókkal, de ez nem járt eredménnyel. Ezért elkezdték egyenként elvinni őket a pálya közeléből.

Rendőrszakszervezeti források és a Greenpeace környezetvédő szervezet nem sokkal korábban azon az állásponton voltak, hogy jobb volna, ha csak reggel próbálnák meg elindítani a vonatot. A Greenpeace és francia partnerszervezete szoros figyelemmel követi a vonat útját. Azt állítják, hogy még soha nem szállítottak ilyen erősen sugárzó szállítmányt.

Vasárnap napközben a német rendőrség gumibot, könnygáz és vízágyú bevetésével lépett fel mintegy 250 ember ellen, akik megkísérelték elhordani a sínpályát alátámasztó zúzott követ Metzingen közelében, mintegy 30 kilométerre a szerelvény úti céljától. A 14 kocsiból álló szerelvény 123 tonna atomhulladékot szállít, és Dannenberg városába tart, ahol a szállítmányt teherautókra rakják át. A német atomerőművekből származó és Franciaországban stabilizált hulladékot végül a közeli Gorleben falunál lévő atomhulladék-tárolóban helyezik el.

Az összecsapások sérültjeinek számáról késő estig nem tudtak adatokat közölni, a lüneburgi rendőrség szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy a sérültek között vannak tüntetők és rendőrök is.

AJÁNLOTT LINK:

Megosztja Németországot az atomvita (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik