Nagyvilág

A Greenpeace újra felépíti 25 éve elsüllyesztett hajóját

Egy gdanski gyárban megkezdődött az új Rainbow Warrior, azaz a Greenpeace környezetvédő szervezet új hajójának építése szombaton.

1985. július 10-ére virradó éjjel a francia titkosszolgálat követett el merényletet a környezetvédők hajója ellen, amely Auckland kikötőjében horgonyzott, és a Mururoa-zátonynál folyó francia atomkísérletek elleni tiltakozást koordinálta. A robbantásnak egy halálos áldozata volt, a 35 éves Fernando Pereira, a szervezet egyik tagja és fotósa.

“Azért vagyunk itt ma, hogy megemlékezzünk Fernando Pereira és mindazok bátorságáról, akik a hajó fedélzetén tartózkodtak” – mondta a gdanski ünnepségen Kumi Naidoo a nemzetközi szervezet vezetője. A megemlékezésen számos Greenpeace-aktivista és -szimpatizáns mellett részt vett a 25 éve elsüllyesztett Rainbow Warrior kapitánya, Peter Willcox is.

Az új hajó építését éppen 25 évvel azután kezdték meg, hogy az ugyanezt a nevet viselő hajót elsüllyesztették Új-Zélandnál. Testét a gdanski hajógyárban építik, a felszereléseket és más eszközöket pedig Németországban szerelik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik