Nagyvilág

Rákos beteg a kommunista bűnnel vádolt volt lengyel államfő

Nem tud részt venni az 1981-es rendkívüli állapot bevezetése miatt ellene indított per tárgyalásain Wojciech Jaruzelski.

Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel miniszterelnök és államfő egészségi okokból legalább 12 hónapon át nem tud részt venni az 1981-es rendkívüli állapot bevezetése miatt ellene indított per tárgyalásain – közölte pénteken az illetékes varsói bíróság.

A 87 éves katona és politikus limfómában – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben – szenved, s nemrég kemoterápiás kezelésen esett át. “Az orvosok véleménye nem hagy semmilyen kétséget” – mondta a bíróság szóvivője.

Jaruzelski 1981-1989 között állt az akkor még szocialista Lengyelország élén. 1981 végén bevezette a rendkívüli állapotot, hogy megtörje a Szolidaritás szakszervezetre épülő ellenzéki mozgalmat, és – saját állítása szerint – hogy elejét vegye egy szovjet katonai inváziónak. Jaruzelski ellen hivatalosan 2007 áprilisában “kommunista bűncselekmény elkövetése” címén emeltek vádat.

2008-ban kezdődött pere ugyanakkor mélyen megosztja a lengyel társadalmat. Sokan úgy vélik, hogy Jaruzelski a párt, az állam és a fegyveres erők egyszemélyi vezetőjeként végeredményben megkönnyítette Lengyelország demokratikus átalakulását azzal, hogy 1989-ben megosztatta a hatalmat a Szolidaritás szakszervezetben testet öltött antikommunista ellenzékkel. A tábornok 1990 végén távozott a politikai életből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik