Nagyvilág

Már a katonák is éheznek Észak-Koreában

A katonák is éheznek Észak-Koreában, egy titokban készített és az ausztrál ABC televízió honlapján bemutatott videofelvétel tanúsága szerint.

A felvételeket egy észak-koreai újságíró készítette, majd Kínán keresztül csempészték ki azokat országból – közölte az ABC. A képeken élelemért könyörgő koszos koldusgyereket lehet látni, egy alultápláltságról panaszkodó katonát, valamint az állampárt egyik tagját, amint egy piacon utasít egy árust, hogy adjon rizst a hadseregnek.

Az újságírónak egy japán kolléga, bizonyos Isimaru Dzsiro, az észak-koreai ügyek szakértője mutatta meg, hogyan kell bánni a kamerával. Isimaru szerint a képek egyértelműen Kim Dzsong Il rendszerének fokozatos gyengüléséről tanúskodnak. A hadsereg mindig az első helyen állt, de a rezsim már a katonáit sem tudja élelmezni – mondta Isimaru az ABC televíziónak.

A zord tél, a rossz termés és a külföldről történő vásárláshoz szükséges források elégtelensége súlyos élelmiszerhiányhoz vezettek Észak-Koreában, ami miatt az ország többször is külső segítségét kért.

Arra azonban úgy látszik van elég erőforrás Észak-Koreában, hogy magánvasútvonalat építsenek az országot vezető Kim Dzsong Il fiának, és egyben örökösének. A kicsempészett felvételeken egy vasútvonalon dolgozó embereket lehetett látni, ahol egy munkafelügyelő a titokban filmező újságírónak elmondta, hogy a vonal Kim Dzsong Il ajándéka Kim Dzsong Unnak.

Az amerikai képviselőház június közepén tiltotta meg az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, abból a megfontolásból, hogy abból a sztálini rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik