Nagyvilág

Obama rápirított a szudániakra

Az amerikai elnök egy hét alatt másodszor is felszólította a szudáni feleket, hogy állítsák le az összecsapásaikat Dél-Kordofan tartományban.

Hétfőn a felek megállapodtak a feszültség csökkentéséről Abyei területén. Arra kérem őket, hogy e haladásra építve azonnal kössenek tűzszünetet Dél-Kordofanban. A tűzszünettel és békefenntartók vezénylésével Abyeibe ismét sínre tehetjük a békefolyamatot – hangsúlyozta Obama egy szerdai nyilatkozatában.

Az amerikai kormányzat korábban a kapcsolatok javítására tett ajánlatot a szudáni kormánynak, de csak azzal a feltétellel, hogy nem szít erőszakot.

Obama most emlékeztetett rá, hogy az általa említett lépések nélkül “nem vezet út a jobb kapcsolatokhoz Szudán kormányával, és Szudán még jobban elszigetelődik nemzetközi téren”.

Dél-Kordofan Szudán július 9-i kettéválásakor északi határtartománnyá válik. Lakossága vegyes összetételű: jórészt nomád arabok és letelepült, fekete törzsek lakják. Az utóbbiak egy része a függetlenné váló délhez húz, s ezrével vannak harcosaik. A kartúmi kormány közölte, hogy őket nem tűrheti meg a területén, és vagy leteszik a fegyvert, vagy el kell menniük. A hadsereg június 5-e óta harcban áll velük. Az ENSZ adatai szerint több mint 70 ezer ember kénytelen volt elmenekülni a lakhelyéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik