Nagyvilág

Dél-Szudán: elszakadási referendum és törzsi harcok

Halálos áldozatokat követelő törzsi harcok voltak vasárnap Szudánnak azon régiójában, amelynek Délhez vagy Északhoz tartozása még bizonytalan ideig kérdéses marad.

Dél-Szudánban az országrész függetlenségéről rendeznek népszavazást. A most kezdődött és egy hétig tartó referendumot a 2005-ben kötött békemegállapodás alapján tartják, amely lezárta a Szudán északi és déli része közötti több évtizedes polgárháborút.

Mindeközben a dinka és a missirija törzs tagjai nyolc halálos áldozattal járó összetűzésbe keveredtek egymással – közölték egybehangzóan a törzsek szóvivői. Hamid al-Anszari, a nomád arab missirija törzs egyik vezetője elmondta, hogy vasárnap reggel itatni vitték egy folyóra a teheneiket, amikor mintegy 400 dinka útjukat állta. Ebből szembenállásból alakult ki a több óráig tartó összetűzés Abyei várostól 30 kilométerrel északkeletre. Nyolc emberüket elvesztették, húszan pedig megsebesültek – mondta. A dinka törzs vezetői megerősítették az összecsapás tényét.

Néhány nappal korábban szintén a dinkák voltak a vesztesei egy törzsek közötti csatának. Akkor nueriekkel kerültek összetűzésbe, és sokkal több emberüket, 139-et vesztették el. Ezenkívül elrabolták közel 5000 jószágukat Warrap állam helyettes kormányzója szerint. A kormányzó azt nem tudta megmondani, hány áldozat esett a támadó nueriek oldalán, de – mint mondta – bizonyosra vehető, hogy nekik is voltak veszteségeik.

Vasárnap reggel kezdődött meg Szudánban az ország déli részének önállóvá válásáról szóló népszavazás, amely egy hétig tart, és az első eredményre legkorábban februárban számítanak. Megfigyelők biztosra veszik Szudán szétszakadását.

A 2005-ös szudáni békeszerződés, amely véget vetett észak és dél csaknem két évtizedes polgárháborújának, Abyei régió státusát rendezetlenül hagyta. Abyei helyzetét bonyolítja, hogy a missirija törzs tagjai az évnek csak egy részét töltik a régióban, a népszavazáson azonban hasonló jogokat akarnak, mint például a dinka törzs vagy más ott élő népcsoportok. A szudáni parlament december 30-án hagyta jóvá azt a törvényt, amelynek értelmében Abyei lakossága a népszavazáson a Délhez vagy Északhoz tartozásról dönthetett volna. A referendum kezdetéig azonban nem tudtak megállapodni arról, hogy a nomádok szavazhatnak-e, ezért az Abyei hovatartozásáról szóló szavazást határozatlan időre elhalasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik