Nagyvilág

Straw az eurózóna összeomlásáról

Az euróövezet "összeomlását" jósolta az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb politikusa, Jack Straw.

A politikus a görög adósságválságról tartott parlamenti vitanapon azt mondta: az euróövezetre “lassú haldoklás” vár, a 17 tagú valutaunó “jelenlegi formájában” nem tud fennmaradni. “És mivel az euró mostani formájában össze fog omlani, nem lenne-e jobb, ha a lassú haldoklás helyett ez minél gyorsabban megtörténne?” – tette fel a kérdést Straw.

A munkáspárti képviselő szerint a jelenlegi konzervatív-liberális koalíciónak is fel kellene ismernie, hogy “ez a mostani euróövezet nem maradhat fenn”. A brit parlamentben először hangzott el ennyire egyértelmű jóslat arról, hogy az euróövezet jelenlegi formájában várhatóan megszűnik, londoni elemző házak azonban ezt már jó ideje biztosra veszik.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) e héten kiadott prognózisa szerint Görögországnak várhatóan még több segélyre lesz szüksége, ám ebbe előbb-utóbb a hitelezők és a görögök is belefásulnak. A Capital Economics szintén kétségesnek nevezte, hogy a valutauniót jelenlegi formájában egyben lehet-e tartani.
A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza, Nouriel Roubini minap Londonban megjelent cikkében szintén kételyeinek adott hangot az euróövezet jövőjével kapcsolatban.
A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora a Financial Timesban a múlt héten azt írta, hogy az euróövezeti válsággal kapcsolatos, “majdcsak átevickélünk valahogy” megközelítéssel nem sikerült gyógyírt lelni az alapvető problémára, vagyis az unión belüli széttartó folyamatokra, és ha ez nem változik, az euróövezet – egyes gyengébb tagországok “kihullásával” – a felbomlás felé veszi az irányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik