Nagyvilág

Medvegyev nem mérkőzik meg Putyinnal

Az orosz elnök utalt arra: versenybe szállna az újraválasztásáért, de nehezen elképzelhető, hogy a korábbi államfő legyen az ellenfele.

Erőteljes utalást tett Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra, hogy indulni kíván a jövő évi elnökválasztáson, de a Financial Timesnak adott, hétfőn megjelent interjúban azt gyakorlatilag kizárta, Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel egymás ellen versenybe szállnának a tisztségért.

A londoni üzleti napilap interjújában Medvegyev arra a kérdésre, hogy kíván-e újra indulni jövőre az elnöki posztért, úgy fogalmazott: “a válasz meglehetősen evidens … minden vezetőnek, aki ilyen tisztséget tölt be, egyszerűen akarnia kell indulni”. Hozzátette ugyanakkor: más kérdés, hogy a hivatalban lévő elnök meg is hozza-e ezt a döntést. A Financial Times értelmezése szerint ez utóbbi kitétel arra utal, hogy Medvegyev és Putyin együtt dönti majd el, melyikük indul.

Arra a kérdésre, hogy ő és Putyin egy időben pályázhat-e az államfői tisztségre, Medvegyev úgy válaszolt: “ezt nehéz elképzelni”, mivel ő és a jelenlegi kormányfő “jórészt egy és ugyanazon politikai erőt” képviseli, ezért a versengés köztük “hátrányos” lenne az általuk az elmúlt években kitűzött feladatok és célok teljesítése szempontjából. “Ezért úgy gondolom, ez nem lenne a legjobb forgatókönyv országunk számára” – tette hozzá.

Az orosz elnök határozottan cáfolta azokat az utóbbi hetekben felmerült értesüléseket, hogy kiéleződtek volna a személyi ellentétek közte és Putyin között. Kijelentette: lehet, hogy vannak eltérő nézeteik “ennek vagy annak a célnak az elérési módjáról, de ez jó és előnyös dolog … abszolút nem helytálló azt állítani, hogy mélyülő szakadék lenne közöttünk”.

Belpolitikai kérdésekről szólva Medvegyev azt mondta, ha nincs politikai versengés, a piacgazdaság alapjai elkezdenek széthullani. A politikai versengés ugyanis bizonyos mértékig a gazdasági verseny megnyilvánulása. Hozzátette: azt szeretné, hogy az orosz törvényhozásban a teljes orosz politikai színkép képviselve legyen.

Az orosz elnök egyértelművé tette azt is, hogy szeretné, ha Barack Obama amerikai elnököt jövőre újjáválasztanák. “Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, mert partnerem modern ember, aki nemcsak Amerikában, de az egész világrendben változásokat akar … nálam jobban senki sem szeretné Barack Obama újjáválasztását” – fogalmazott Medvegyev.

Szíriáról szólva kijelentette: nem támogatna egy ugyanolyan ENSZ-határozatot, mint amilyen Líbia esetében is született. Medvegyev szerint a Líbia ügyében hozott 1973-as számú biztonsági tanácsi határozatról bebizonyosodott, hogy csak “egy értelmetlen hadművelet leplezésére” szolgált. “Nagyon nem szeretném, ha Szíria ügyében is hasonló módon születne határozat, ezért a Szíriával kapcsolatos határozat nem ilyen lesz … Oroszország az ENSZ BT állandó tagjaként élni fog vétójogával” – tette hozzá az orosz elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik