Nagyvilág

Medvegyev belátta: kudarcos a korrupció elleni harc

Dmitrij Medvegyev orosz elnök beismerte, hogy a korrupció elleni harc egyelőre nem hozott nagy sikereket az országában.

Az államfő a Korrupcióellenes Fellépés Tanácsának ülésén jelentősebb sikerként a korrupcióellenes jogszabályok, a nemzeti stratégia és a nemzeti terv kidolgozását hozta fel, valamint azt, hogy az állami tisztségviselők kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni.

Beszámolt arról, hogy a különféle csúcsértekezleteken egyre gyakrabban kerül napirendre a korrupció témája, s azt mondta: ez azt jelenti, mindenki számára világos, hogy a korrupció globális probléma, és nem valami orosz betegség.

Medvegyev úgy vélekedett, feltétlenül az eddiginél jobban be kell vonni a civil társadalom intézményeit a korrupcióellenes harcba, mert a hivatalos jelentéseken túl ismerni kell a munka hatékonyságáról szóló alternatív elképzeléseket is.

Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője szerint tavaly korrupciós ügyek miatt hatezer tisztségviselőt vontak felelősségre, s jelentős részük – 34 százalék -, a rendvédelmi és nyomozó szerveknél és az ügyészségnél dolgozott, majd a védelmi minisztérium területe és az önkormányzati szféra következik. Az emberek felmérések szerint az igazságszolgáltatást és a rendőrséget tartják a legkorruptabbnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik