Nagyvilág

Elhalasztott döntés Görögország mentőövéről

Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei elhalasztották a végső döntést a Görögországnak szánt 12 milliárd eurós hitelrészletről.

A 17 érintett EU-tagállam pénzügyminisztereinek indoklása szerint a súlyos adósságproblémával küzdő Görögországnak előbb szigorú takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie és a görög parlamentnek döntenie kell a pénzügyi reformról szóló törvényekről.

Közös közleményükben a miniszterek jelezték: várakozásuk szerint Görögország július közepéig megkaphatja a most esedékes 12 milliárd eurós hitelrészletet, amelyből 8,7 milliárd eurót az unió (elsősorban az euróövezeti országok), 3,3 milliárd eurót pedig a  Nemzetközi Valutaalap (IMF) bizotsít.

A hétfő hajnalban kiadott közlemény elismerte, hogy a görög hatóságok a konszolidációban jelentős haladást értek el az elmúlt hónapokban, és döntöttek a szükséges további erőfeszítésekről. Ahhoz azonban, hogy az adósságenyhítés kellően hatékony legyen, végre is kell hajtani a programot, benne azt a vállalást, hogy Athén négy éven belül 50 milliárd eurónyi bevételre tesz szert állami vagyon privatizálásából – jelezték.

Az Eurogroupot vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök úgy nyilatkozott, a csoport nem vállalhat kötelezettséget a folyósításra addig, amíg a minapi belpolitikai változásokat követően – várhatóan e hónap végén – a görög parlament meg nem hozza a szükséges határozatokat.

A görög pártokat az euróövezeti miniszterek arra szólították, hogy támogassák a nemzeti konszolidációs program célkitűzéseit, és segítsék annak szigorú végrehajtását. Értésre adták, hogy tudatában vannak a lakosságot is érintő kihívásoknak, de tekintettel a szükséges reformok méretére, a nemzeti egység szerintük elengedhetetlen.

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő vasárnap felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék az államcsődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik