Külföld

Bécsben lett botrány a pesti melegvonulásból

admin
admin

2011. 06. 19. 11:31

Az osztrák hallgatói önkormányzat szerint két aktivistájukat is előállította a budapesti rendőrség a tegnapi melegfelvonuláson, noha őrájuk támadtak a "neonácik". A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint valóban bevittek két külföldit, de már valamennyi előállított szabadlábon védekezhet.

Az Osztrák Felsőoktatási Hallgatói Önkormányzat (ÖH) állítása szerint előállították két aktivistájukat a budapesti meleg méltóság menetén, holott ők maguk neonácik támadásának áldozatai voltak – írta az APA osztrák hírügynökség.

Az ÖH arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy mintegy ötven aktivistájuk vett részt a budapesti melegfelvonuláson, amely után az osztrákok a buszukhoz tartottak, amikor mintegy 15 “neonáci” “rettenetesen bűzlő” spray-kkel rájuk támadt. Az APA jelentése szerint az odaérkező rendőröknek a támadók azt állították, hogy az osztrák aktivisták támadtak rájuk.

Az időközben a buszba menekült aktivistákat a rendőrök “brutálisan kirángatták” a járműből. Miután az osztrákokat szembesítték a “neonácikkal”, az utóbbiak kettejüket “önkényesen” vélt támadókként azonosították. Ezután az osztrák csoport nagy része hazatért Ausztriába, míg a két “azonosított” osztrákot előállították a magyar rendőrök. A hallgatói szervezet közlése szerint az előállítottak a késő esti órákban még a rendőrségen voltak – írta a hírügynökség.

A rendőrség megerősítette az előállítást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az esettel összefüggésben annyit közölt, hogy szombaton az esti órákban két külföldi férfit állítottak elő az V. kerületi rendőrkapitányságra garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt. A két férfi ellen a további eljárást a BRFK folytatja, szabadlábon védekezhetnek. A rendezvény biztosításával összefüggésben a rendőrség négy embert állított elő. Horváth Katalin Fanni szóvivő azt mondta: ők szabadlábon védekezhetnek. Egyiküket közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt vonták eljárás alá, egy embert rendbontással gyanúsítanak, két emberrel szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak gyanúja merült fel.
Nézze meg a felvonulókat és az ellentüntetőket! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Nézze meg a felvonulókat és az ellentüntetőket! (Fotó: Neményi Márton / fn.hu)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság előzőleg arról számolt be, hogy a rendezvény teljes időtartama alatt törvényesen, szakszerűen eljárva garantálta a menetben résztvevők biztonságát. Ebbe beletartozott az is, hogy a rendőrség az előzetesen jelzett útvonal megváltoztatását javasolta, amellyel az esemény szervezői egyetértettek.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Budapest Pride szervezői maguk is elismerték, hogy a menetnek nem sok gyakorlati haszna van, de fontosnak érezték, hogy megmutassák magukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.