Nagyvilág

Nem tetszik a románoknak Semjén nyilatkozata

Szokatlannak és nem helyénvalónak minősítette a román külügyminisztérium Semjén Zsolt a román területi-közigazgatási reformról tett kijelentését.

A román külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet, akivel közölték a román fél álláspontját. A román külügy közleménye szerint az ország területi-közigazgatási újrafelosztása kizárólag román belpolitikai kérdés. A dokumentum emlékeztet arra, hogy Romániában csak nemrég bocsátották társadalmi vitára a közigazgatási újrafelosztásról szóló elképzeléseket.

Teodor Baconschi román külügyminiszter csütörtöki rádiónyilatkozatában arra kérte Magyarországot, hogy “térjen vissza a normális hangnemhez, s hagyjon fel a nem helyénvaló nyilatkozatokkal.” Baconschi szerint az elmúlt időszakban megszaporodtak a Budapestről érkező provokatív nyilatkozatok, amelyek – mint fogalmazott – a más államok belügyeibe való beavatkozás bosszantó légkörét árasztják. A román diplomácia vezetője rámutatott: továbbra is elkötelezett híve a román-magyar megbékélésnek, ami Romániának és Magyarországnak egyformán fontos.

Semjén Zsolt a Magyar Televízió csütörtöki reggeli műsorában úgy vélekedett, hogy az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené a tervezett új romániai régióbeosztás. A székely és az erdélyi magyar megmaradás nagyon súlyos veszélyeztetését jelentené az új beosztás, s azt semmilyen formában nem tudják elfogadni – jelentette ki.

“A magyarság számára élet-halál kérdés, hogy a történelmileg kialakult Székelyföld, a magyarlakta megyék egyben maradjanak” – fogalmazott Semjén Zsolt, aki emlékeztetett: Románia nemzetközi kötelezettséget vállalt arra, hogy az etnikai arányokat erőszakosan nem lehet megváltoztatni.

A román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt elképzelése szerint a romániai magyarság csaknem 90 százaléka két külön megyébe tartozna. Az egyikben a jelentős magyar lakossággal rendelkező három megye, Hargita, Kovászna és Maros egy közigazgatási egységet alkotna a mostani Szeben, Brassó és Fehér megyékkel, így az újonnan létrehozandó “óriásmegyében” a magyarság aránya a 30 százalékot sem érné el. A másik megyébe tartozna a jelenlegi Kolozs, Beszterce-Naszód, Szilágy, Máramaros, Bihar és Szatmár megye. Ebben a közigazgatási egységben a magyarság számaránya a 20 százalékot sem érné el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik