Nagyvilág

Hackerek támadtak az amerikai szenátusra

A csoport azzal magyarázta tettét, hogy "nem szereti túlzottan a kormányzatot", és nyilvánosságra hozott pár jelentéktelen szenátusi fájlt.

Egy számítógépes hackercsoport betört hétfőn az amerikai felsőház számítógépes rendszerébe. Az internetes kalózakcióról először maga a tettes, a Lulz Security nevű társaság számolt be, és szenátusi fájlokat tartalmazó listát tett fel a világhálóra. Később a szenátus biztonsági szolgálata is megerősítette az állítást, és közölte: sem a számítógépes hálózat biztonsága, sem a szenátorok személyes információi nem kerültek veszélybe. Mindazonáltal szakértők nagyon kínosnak tartják az esetet.

A Lulz Security azzal magyarázta tettét, hogy “nem szereti túlzottan az amerikai kormányzatot”, és merő szórakozásból közzétett néhány jelentéktelen dokumentumot, csupán jelezvén, hogy képes hozzáférni. “Uraim, ez háborús cselekedet lenne?” – firtatta közleményében a hackercsoport. Ezzel nyilvánvalóan utalt arra a minapi sajtóértesülésre, amely szerint a Pentagon új politikája, hogy egy másik országból kiinduló kibernetikai támadás háborús cselekedetnek minősülhet.

Az amerikai és európai internetlovagokból kötetlenül szerveződő csoport korábban már több hangzatos kalózakciót hajtott végre, így betört a Sony elektronikai nagyvállalat rendszerébe és a Fox.com honlapra is.

Az elmúlt két napban a világsajtó több tekintélyes intézmény elleni hackertámadásról adott hírt. Ismertté vált, hogy a közelmúltban feltörték a Nemzetközi Valutaalap számítógépes rendszerét, és megbénították a spanyol rendőrség honlapját is. Mindkét kibertámadást a magát Anonymousnak nevező nemzetközi csoport hajtotta végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik