Tudomány

Obama nevében támadtak a hackerek

Az Obama-kormány nevében küldött trójai üdvözlettel gigabájtnyi bizalmas adathoz jutottak azok a hackerek, akik most elsősorban a számítógépes bűnözéssel foglalkozó hivatalnokokat vették célba.

A gyanútlan felhasználók december 23-án kapták meg azt az angol nyelven írt karácsonyi üdvözlőlevelet, amelyben egy internetes hivatkozásra kattintva lehetett megnyitni a szövegben ígért virtuális üdvözlőlapot.

Aki óvatlanul a linkre kattintott az üdvözlőlap helyett a ZeuS nevű trójai program egyik változatával találkozott. A kártékony kód pedig lehetővé tette, hogy a bűnözők értékes jelszavakat és egyéb bizalmas információkat szerezzenek meg.

Hírportálok szerint a támadás ugyanarra a módszerre épül, amellyel tavaly több mint 74 ezer számítógépet változtattattak zombivá.

A 2007 óta ismert ZeuS nevű programmal különböző bűnszervezetek tagjai fosztogatták magánszemélyek és kisebb cégek bankszámláit. Az Egyesült Államokban tavaly októberben számítógépes bűnözés, csalás és pénzmosás gyanújával 20 orosz fiatalt vettek őrizetbe, és további 17 személy ellen körözést adtak ki, mert a nyomozás adatai szerint a diákvízummal rendelkező külföldiek Kelet-Európai megbízóik kérésére 8-10 százalékos jutalékért cserébe indítottak támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik