Nagyvilág

Egymás helyett Obamát támadták a republikánus elnökjelöltek

Kínos összeborulással zárult aCNN kamerái előtt zajló vitaest.

Az egymással szembeni konfrontálódást kínosan kerülte, de szinte egységfrontot alkotva támadta Barack Obama elnök politikájának összes szóba került aspektusát az a hét republikánus elnökjelölt, aki hétfőn a New Hampshire állambeli Manchesterben, a CNN kamerái előtt tartott választási vitát.

Az est egyik legjellemzőbb pontja az volt, hogy Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó a többször kínálkozó lehetőség ellenére sem volt hajlandó bírálni riválisát, Mitt Romneyt, pedig néhány nappal ezelőtt még “Obamneycare” néven mosta össze a republikánus vetélytársa által Massachusettsben bevezetett egészségbiztosítási reformot Barack Obama baloldalinak bélyegzett szövetségi egészségbiztosítási reformjával.

A konzervatív vitapartnerek akkor sem kívántak lesújtani a mezőnyt támogatottság szempontjából magabiztosan vezető Romneyra, amikor egy nézői kérdés felvetette: mennyire komoly lehet a jelölt abortuszellenes elkötelezettsége, amikor néhány éve még az ellenkezőjét vallotta jelenlegi álláspontjának. A riválisok ugyanakkor nem bírálták Pawlenty gazdasági programját sem, amely radikális adócsökkentéseket irányozna elő.

Romney egyébként kínos nyelvbotlásba keveredett, amikor kijelentette, hogy az amerikaiaknak akkor kell kivonulniuk Afganisztánból, amikor a “tálib hadsereg” egyedül képes lesz magát megvédeni, de azonnal “afgán hadseregre” módosított.

A vitán Romney és Pawlenty mellett részt vett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, Michele Bachmann minnesotai és Ron Paul texasi képviselő, valamint Herman Cain üzletember. Bachmann képviselőnő a televíziós vitafórumot kihasználva jelentette be, hogy az szükséges iratok beadása után hétfőtől ő is hivatalos elnökjelöltnek tekinthető.

A vitaest azzal ért véget, hogy a hét aspiráns megdicsérte egymást, és abban egyetértett, hogy a részvevők mindegyike méltóbb Amerika vezetésére, mint a jelenlegi elnök. Az első kommentárok szerint az első, előzetesen komolynak tekintett, de udvarias unalomba fulladt vita győztese Mitt Romney, akinek az est folyamán egyetlen ismert gyenge pontját sem érte támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik