Nagyvilág

Az USA kínai nagykövete lehet Obama kihívója

Jon Huntsman, az Amerikai Egyesült Államok kínai nagykövete lehet Barack Obama kihívója a 2012-es elnökválasztási kampányban.

A The Telegraph című brit napilap úgy értesült, hogy Utah állam volt kormányzóját Obama elnök 2009-ben éppen a „ rivális faktor” kiiktatásának céljából küldte Pekingbe.

A Newsweek című amerikai hetilapban megjelent interjú tanúsága szerint az 50 éves, milliárdos üzletember fiaként született, mérsékelt republikánus politikus elhárította az esetleges 2012-es indulásának lehetőségét.

Mindemellett a nagykövethez közel álló, nevük elhallgatását kérő források úgy fogalmaztak: Huntsman decemberben több politikai tanácsadóval is értekezett egy jelölését érintő kampányról. Jon Huntsman a 2008-as elnökválasztás idején a republikánus John McCain elnökjelölt nemzeti kampányának irányítója volt. A mandarin nyelvet mormon misszionáriusként Tajvanban elsajátító, hét gyermekes Huntsman mérsékelt konzervatívként támogatja a melegek jogait, és kiállt a bevándorlási reform mellett.

Egyelőre úgy tudni, hogy a republikánusok részéről Sarah Palin, Newt Gingrich, Mitt Romney és Mike Huckabee szándékozik megmérettetni magát a párt elnökjelölti konvencióján.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar származású kihívója lehet Obamának (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik