Nagyvilág

A NATO először vetett be harci helikoptereket Líbiában

Charles Bouchard tábornok, a légi hadművelet parancsnoka az első helikopter-bevetéseket eredményesnek nevezte.

Először vetett be harci helikoptereket a NATO a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen indított légi hadművelete során – jelentették be szombat hajnalban az észak-atlanti szövetség központjában.

Az erről kiadott NATO-közlemény szerint június 4-én a harci helikopterek katonai járművekre, hadfelszerelésekre és magára a tripoli rezsim fegyveres erőire mértek csapást. A dokumentumból nem derül ki, hogy mely térségeket támadták a NATO helikopterei.

Charles Bouchard tábornok szerint a műveletek hatékonyabbá válhatnak a helikopterekkel, mert ezeknek a harci eszközöknek a célba találási képessége jóval pontosabb, mint a repülőgépeké. Kadhafi erői igyekeznek lakott helyszíneken meghúzni magukat, így az ellenük bevetett harci repülőgépes támadások óhatatlanul polgári áldozatokkal is járnak. A helikopterekkel ezt ki lehet küszöbölni, de ellentétben a harci gépekkel kevésbé hatékonyak a tömeges haderő elleni küzdelemben.

Katonai források szerint brit és francia helikopterek állnak a NATO rendelkezésére líbiai rezsim elleni harcban. A légi járművek a líbiai partok közelében cirkáló hadihajókról szállnak fel bevetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik