Nagyvilág

Szárazföldi hadműveletekre készül a NATO Líbiában

Egy tábornok szerint a humanitárius segítségnyújtás biztosítására vetnék be a csapatokat.

A Deutsche Welle TV-nek a NATO-központ stábjának főnöke azt mondta, az ENSZ még nem fordult sem a NATO-hoz, sem az Európai Unióhoz ilyen kéréssel, de fel kell készülni erre az esetre is, és ha ez bekövetkezik, addigra a NATO felkészül egy ilyen műveletre.

Orosz hírszerző szervezetek már korábban azt állították, hogy az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak szárazföldi katonai műveletet készítenek elő arra az esetre, ha a légi hadjárat nem kényszerítené lemondásra Kadhafit.

A NATO-tervezésben “kezdettől figyelembe vették az emberiességi szempontokat” – folytatta Manfred Lange tábornok. Az esetleges segélyakciók támogatására szükségessé válhat “a szárazföldi erők időben korlátozott bevetése” – tette hozzá.

Az EU külügyminiszterei kedden Luxemburgban tárgyaltak egy esetleges líbiai humanitárius segélynyújtási akció katonai biztosításáról. Ennek előfeltétele lenne az ENSZ erre vonatkozó kérése, amire azonban mindeddig nem történt meg.

A 28 NATO-ország és a nemzetközi líbiai hadműveletben részt vevő többi ország külügyminisztere holnap Berlinben tanácskozik a további teendőkről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik