Nagyvilág

Hágában a háborús bűnös Mladić naplói

Szerbia átadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Ratko Mladić volt boszniai szerb katonai parancsnok naplóit.

A szerb rendvédelmi erők február végén találták meg a naplókat, amikor átkutatták Mladić feleségének belgrádi lakását.

A 18 könyvecske több mint 3500 oldal kézzel írt feljegyzést tartalmaz az 1991-1996 közötti időszakból, vagyis a boszniai háború alatti és az azt közvetlenül megelőző, illetve a harcokat követő időből. Az Törvényszék bizonyítékként szeretné fölhasználni őket a Radovan Karadzić volt boszniai szerb vezető elleni perben.

A naplók sok lényeges új bizonyítékot tartalmaznak – közölte a hágai törvényszék szóvivője, de nem árult el részleteket arról, hogy mi áll a feljegyzésekben. Neve elhallgatását kérő forrásból úgy tudni, Mladić a naplókban pontosan rögzítette, hogy a kérdéses időszakban kikkel találkozott, mikor mit csinált.

A tájékoztatás szerint a szerb rendvédelmi erők február végén találták meg a naplókat, amikor átkutatták Mladić feleségének, Bosiljkának belgrádi lakását.

Nem ez az első eset, hogy Mladić háborús naplói az érdeklődés középpontjába kerülnek. A Blic című belgrádi napilap annak idején részleteket közölt a Mladić-család egyik házában 2008 decemberében fellelt írásokból. Mint az akkori beszámolókból kiderült, Mladić a háború alatt rendszeresen találkozott szerbiai vezetőkkel, köztük az azóta elhunyt Slobodan Milosević-tyel, és elintézte, hogy katonai szállítmányok érkezzenek a volt Szovjetunióból Szerbián keresztül a boszniai Szerb Köztársaságba.

Belgrádot régóta bírálják Nyugaton amiatt, hogy a szerb hatóságok még mindig nem kerítették kézre a népirtással és más háborús bűncselekményekkel vádolt Mladićot. A vád szerint Karadzić-tyal együtt ő a fő felelős a Boszniában végrehajtott etnikai tisztogatásért. A belgrádi kormány az utóbbi időben Szerbia EU-integrációjának felgyorsítása céljából nagyobb együttműködést tanúsít Hágával az extábornok ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik