Nagyvilág

Kim Dzsong Il atomfegyver-mentesítené Koreát

A "kedves vezető" sürgeti a nagyhatalmi tárgyalások gyors újrafelvételét.Szöul és Washington azt reméli, hogy Phenjan komolyan gondolja a leszerelést.

Phenjan a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését és az atomprogramjáról szóló hathatalmi tárgyalások felújítását szorgalmazza – hangoztatta pénteken kínai látogatásáról hazatérve Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. “Reméljük, hogy megnyugszik a helyzet a Koreai-félszigeten, támogatjuk a félsziget atomfegyver-mentesítését, és sürgetjük a hathatalmi tárgyalások gyors újrafelvételét” – idézte a “kedves vezető” szavait a kínai CCTV állami televízió.

Az észak-koreai KCNA hivatalos hírügynökség pénteken első ízben erősítette meg Kim múlt pénteken kezdődött látogatását, találkozását Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel és azt, hogy a két vezető regionális érdeknek minősítette az egész félszigetre kiterjedő denuklearizálást. Ehhez  “ki kell küszöbölni az akadályozó tényezőket” – tette hozzá a hírügynökség.

A phenjani vezetés már korábban is hangoztatta, hogy kész folytatni az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat és felfüggeszteni atomfegyver-kísérleteit, de Szöul és Washington azt szeretné, ha Phenjan tanúbizonyságát adná annak, hogy komolyan gondolja a leszerelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik