Nagyvilág

Közösen teszteli atomfegyvereit Franciaország és Nagy-Britannia

Franciaország és Nagy-Britannia a jövőben laboratóriumi körülmények között közösen teszteli majd nukleáris arzenálját - jelentette be az Elysée-palota.

Az erről szóló megállapodást kedden írja alá Londonban Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő.

A párizsi elnöki hivatal közleménye szerint a jövőbeni közös modellezésre 2014-től kerül sor, mégpedig abban a szimulációs központban, amelyet a Francia Atomenergetikai Bizottság ellenőrzése alatt álló telepen, Burgundiában, Dijontól mintegy 45 kilométerrel északnyugatra hoznak létre. A központ 2014-ben kezdi megműködését, és kiépítése 2022-ben fejeződik be.

A francia és a brit tudósok számára ily módon lehetővé válik, hogy laboratóriumi körülmények között közösen modellezzék a robbanófejek, illetve nukleáris anyagok működését, és ezáltal hosszú távra biztosítsák nukleáris arzenáljuk megbízhatóságát, illetve biztonságát – tűnt ki az Elysée-palota állásfoglalásából.

A közlemény a tervezett együttműködést példa nélkülinek nevezi, rámutatva arra, hogy az ugyanakkor tiszteletben tartja a két ország nukleáris elrettentő erejének függetlenségét. “Nem osztjuk meg nukleáris titkainkat” – közölték brit források.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik