Nagyvilág

Koreai helyzet: Dél katonai akciót indíthat Észak ellen

Dél-Korea elvesztette türelmét Észak-Koreával szemben - jelentette ki a CNN amerikai hírtelevíziónak Dennis Blair, a washingtoni vezetés volt nemzeti hírszerzési igazgatója.

Blair, aki nemrégiben tért vissza a Koreai-félszigetről, kijelentette, hogy nagyobb háború kitörése nem valószínű. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a legutóbbi északi agresszió egy alacsonyabb szintű katonai konfrontáció felé mozdította el Dél-Koreát. A volt hírszerzési főnök szerint általános háború kitörése azért nem valószínű, mert azt Észak-Korea elvesztené.

Washington az egyik dél-koreai szigetet ért november 23-i tüzérségi támadás nyomán önmérsékletre szólította fel Szöult.

Az év első felében a két Korea tengeri határának közelében felrobbant és kettétört egy déli hadihajó, aminek következtében több mint 40 déli tengerész életét vesztette. Blair úgy vélekedett, hogy a hajót Észak-Korea robbantotta fel. Szerinte a jelenlegi dél-koreai kormány megbukik, ha nem kezdeményez katonai válaszlépést.

Dennis Blair egyébként azután mondott le hivataláról, mert egy szenátusi vizsgálóbizottság éles bírálatot intézett ellene amiatt, hogy nem hangolta össze hatékonyan az amerikai titkosszolgálatok tevékenységét a tavaly karácsonyi merényletkísérlet miatt. Akkor egy nigériai állampolgárságú férfi megkísérelt felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító gépet az alsónadrágjába rejtett pokolgéppel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik