Nagyvilág

Ismét lecsapott a NATO Líbiában

Tíz percen belül legalább hat robbanás rázta meg Tripolit, ezek közül egy Moammer el-Kadhafi főhadiszállása és rezidenciája, a Báb-el-Azazíja erődben történt.

Újabb légitámadást hajtott végre a NATO kedd este Tripoliban, a Líbia elleni légi hadjárat több mint két hónappal ezelőtti kezdete óta a legsúlyosabbat. Líbiai tisztségviselők közlése szerint az új légi csapásoknak 19 halálos áldozata van.

Tíz percen belül legalább hat robbanás rázta meg a várost, ezek közül egy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása és rezidenciája, a Báb-el-Azazíja erődben történt. A robbanások közben harci gépek zaja hallatszott – jelentették tudósítók.

Az előző éjjel a NATO 12-18 légi csapást hajtott végre a líbiai önkéntes hadsereg egyik laktanyája ellen. Maga a katonai szövetség azt közölte akkor, hogy egy katonai járműtelepet támadott. A líbiai kormány szóvivője szerint három ember halt meg a támadásban, és 150 megsebesült.

Kedden az Egyesült Államokban beszámolt viszontagságairól az egyik külföldi újságíró, aki a múlt héten szabadult ki líbiai fogságából. A 34 éves Claire Morgana Gillist, a The Atlantic című amerikai lap munkatársát április 5-én ejtették foglyul. Mint mondta, lőttek rájuk, miközben gépkocsin utaztak, majd amikor megálltak, ütni kezdték őket. Először egy tripoli börtönbe vetették, de később egy luxusszállodába vitték, és kíméletesebben bántak vele. Többször kihallgatták, miközben bekötötték a szemét. Azt gondolták, hogy kém. Beszélt Kadhafi Szaadi nevű fiával, aki megkérdezte tőle, hogy szerinte a líbiai lázadók őrültek-e. Azt válaszolta, hogy nem, csak demokráciát akarnak. A leginkább az fáj neki – mondta Gillis kedden a Connecticut állambeli New Havenben -, hogy fotóriporter társát megölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik