Nagyvilág

Ember okozta katasztrófahelyzetekre is tesztelik az erőműveket

Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről.

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakértői kedden abban, hogy emberek előidézte katasztrófahelyzetek szempontjából is elvégzik majd az uniós atomerőművek állapot- és biztonsági felmérését.

A kompromisszumról szóló brüsszeli beszámolók szerint mindazonáltal a terrorakciók jelentette kockázatok kérdésével külön foglalkoznak.

Ez volt az utolsó lényegi nyitott kérdés ahhoz, hogy az unióban elő lehessen készíteni a felmérést, az úgynevezett stressz-teszteket.

Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos irodájában kedd este megerősítették a megállapodás tényét, de a részletekkel kapcsolatban csak annyit jeleztek, hogy a német biztos másnap sajtótájékoztatót tart.

Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről. A tagországok szabályozó hatóságai, valamint a brüsszeli bizottság között azonban mindeddig nézeteltérés volt abban, hogy terrorakciókat is bevonják-e a felmérendő kockázatok körébe. Az ellenérvelők azzal indokolták álláspontjukat, hogy a gyenge pontok felfedése tippet adhat a terroristáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik