Nagyvilág

Tovább halogatják a görög adósság kezelését

Júniusra halasztották az eurózóna pénzügyminiszterei a görög gazdaság kezelésével kapcsolatos döntést. Az adósságátütemezés alternatívájától a centrumországok továbbra is elzárkóznak, azonban szóba került egy újabb hitelrészlet folyósításának lehetősége is. Az Európai Bizottság javaslatát vélhetően a görög állampolgárok és a piaci szereplők sem támogatnák.

A Financial Times Deutschland keddi értesülése szerint az eurózóna pénzügyminiszterei hét eleji találkozójukon nem jutottak konszenzusra a görög helyzet kezelésének kérdésében, ezért abban állapodtak meg, hogy a június végi uniós csúcstalálkozóig elhalasztják a döntést az égei gazdaság ügyében. Addigra egyébként elkészül az ország államadósságának finanszírozásáról szóló nemzetközi szakértői elemzés is.

Már hónapokkal ezelőtt világossá vált, hogy a Görögországnak egy évvel ezelőtt odaítélt 110 milliárd eurós mentőcsomag nem érte el a célját, ennek ellenére hétfőn beszélt először nyíltan az égei adósság esetleges átütemezéséről az eurócsoport vezetője. Jean-Claude Juncker ugyanis a valutatagok tegnapi brüsszeli találkozóját követően úgy nyilatkozott, hogy végső esetben nem zárja ki a görög államadósság “újraszabását”, azaz a kibocsátott állampapírok futamidejének meghosszabbítását. Ugyanakkor az eurózóna vezetője kijelentette, hogy a törlesztendő adósság tőkerészének csökkentését, azaz átfogó strukturális intézkedéseket nem támogat.

A cikk flytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik