Nagyvilág

Még mindig életveszélyben az afganisztáni magyar katona

Sikerült stabilizálni az Afganisztánban életveszélyesen megsebesült magyar katona állapotát, szerdán eldőlhet, mikor hozhatják haza a sérülteket.

Mindezt Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka mondta el a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában. A parancsnok közlése szerint szerdán döntik el a Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit.

A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett szakaszvezetőt már megműtötték és stabilizálták az állapotát, ami még mindig életveszélyesnek minősíthető, de már egy kicsit jobb az állapota.Amint a döntés megszületik, 12 órán belül Magyarországra szállítják a sérülteket – tette hozzá.

Nagy rutinja volt a sofőrnek

Gyakorlott és kiképzett sofőrnek számít az a katona, aki a kedden Afganisztánban felborult járművet vezette – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán a Duna Televízió reggeli műsorában. A vezérkari főnök – kérdésre válaszolva – határozottan cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szerencsétlenül járt gépjármű vezetői nem lettek volna eléggé gyakorlottak, s ez is közrejátszott volna a balesetben.

Elmondta, hogy az a sofőr, aki a baleset bekövetkeztekor irányította a katonai járművet, itthon több mint félmillió kilométert vezetett balesetmentesen nagy járművön és januárban Németországban felkészítést kapott a páncélozott gépkocsik vezetésére, Afganisztánban pedig kimondottan a most vezetett típusra képezték ki. A két és fél hónapos kint tartózkodás alatt több mint kétezer kilométert vezetett a járművel – tette hozzá.

Afganisztánban nincsen KRESZ

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról egy afgán jármű hajtott az öt járműből álló konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került kórházba. Egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Kérdésre válaszolva a vezérőrnagy elmondta: “valószínűleg a teherautónak el kellett volna tűnnie az útból, de az afgán sofőr ezt másképp gondolta (…), Afganisztánban nincs KRESZ” – fűzte hozzá. Kovács József szerint a sofőr éppen úgy viselkedett, mint a legtöbb afgán az utakon, “nem nagyon veszik figyelembe a NATO-erők különböző mozgásait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik