Nagyvilág

Hét év alatt hét magyar katona veszett oda

Hétre nőtt az elmúlt években, Afganisztánban és Irakban elesett magyar katonák száma.

A most elhunyt két honvéd magyar idő szerint kedd délelőtt szenvedett balesetet, felborult a páncélautójuk. A többiek mind támadásban haltak meg. Hét év alatt hét ember – ennyi szolgálatot teljesítő katonát vesztett az ország Afganisztánban és Irakban. Az áldozatok között van két tűzszerész, egy szakaszvezető, egy posztumusz főhadnagy, egy zászlós, valamint a keddi baleset áldozatai, egy szakaszvezető és egy őrmester. Őket leszámítva a többiek mind pokolgépes támadásban vesztették életüket.

2004 júniusában, Irakban távirányítású pokolgép robbant egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett. A kis erejű robbanás a második kocsi mellett történt, amelyben Nagy Richárd szakaszvezető is ült. Bár a golyóálló mellényét előírásszerűen viselte, mégis életveszélyes sérüléseket szenvedett a repeszektől. Nem sokkal később a gyors orvosi beavatkozás ellenére életét vesztette. Nagy Richárd mindössze 27 éves volt.

2008 nyarán Afganisztánban bő egy hónap eltéréssel vesztette életét az újjáépítési csoport két magyar tűzszerésze is. Június 10-én Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester – magyar idő szerint – a reggeli órákban egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani. A szerkezet azonban felrobbant, és a detonációban a magyar katona életét vesztette. Kovács Gyula 30 éves volt. A váltására érkezett Nemes Krisztián hasonló feladatot látott el július 12-én. Ugyancsak egy házilag készített robbanószerkezetet kellett hatástalanítani az egyik út mellett, amikor a pokolgép felrobbant. Nemes Krisztián 32 éves volt.

Az utolsó támadás tavaly augusztusban történt Afganisztánban. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját Pol-e Khumritól északnyugatra, 20 kilométerre érte támadás. A csoport nyolcadik váltásának hazautazó állománya éppen az ISAF – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő – központjába tartott, amikor egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. Egy magyar katonanő, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette. A támadásban egy társa életveszélyesen, két másik katona pedig súlyosan megsérült. Az életveszélyes sérültért, egy kétgyermekes apukáért itthon sokáig küzdöttek az orvosok, de már nem lehetett megmenteni, szeptemberben belehalt sérüléseibe. A 37 éves tiszthelyettest, Kolozsvári Györgyöt a Honvédkórház intenzív osztályán ápolták, napi 24 órás ügyeletben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik