Nagyvilág

Vérfürdővel bosszulták meg bin Laden halálát

Kettős robbantást követtek el öngyilkos merénylők péntek reggel Pakisztán északnyugati részén egy félkatonai kiképző pontban.

Nyolcvanra emelkedett a pénteki pakisztáni robbantás áldozatainak száma – adta hírül az Associated Press hírügynökség. Az áldozatok közül hatvanhatan újoncok voltak – jelentette a pakisztáni rendőrség. A CNN News értesülése szerint pakisztáni tálibok vállalták magukra a merénylet elkövetését, melyet Oszama bin Laden megölése miatt követtek el.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a támadásban mintegy 140 ember sérült meg, közülük negyvenen életveszélyes állapotban vannak.

A határrendőrség egyik központját érte támadás Csárszadda körzetben. Ez a kettős merénylet volt a legvéresebb azóta, hogy egy amerikai kommandó május 2-án megölte Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét a pakisztáni Abbotábádban.

Az al-Kaidával szövetséges pakisztáni tálibok több mint 450 merényletet hajtottak végre az utóbbi három és fél év alatt. A többségükben öngyilkos merényletek következtében közel 4300 ember vesztette életét. Bin Laden halála után bosszút esküdtek a szélsőséges tálib csoportok.

Törés a pakisztáni-amerikai kapcsolatokban

Eközben lemondta egyesült államokbeli látogatását pénteken a pakisztáni hadsereg második számú vezetője, Halid Samím Vinn tábornok a két ország között Oszama bin Laden megölése miatt kialakult feszültségek miatt – közölte a hadsereg egyik illetékese.

A május 22. és 27. között esedékes ötnapos látogatást a két ország viszonyában “kialakult légkör miatt” mondták vissza – erősítette meg a névtelenséget kérő tisztségviselő a francia hírügynökségnek, arra a május 2-i titkos akcióra utalva, amelyben amerikai kommandósok megölték az al-Kaida terrorszervezet vezérét az észak-pakisztáni Abbotábádban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bin Laden: a fogatlan oroszlán kilövése (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik