Nagyvilág

Nem ünneplik Afganisztánban bin Laden halálát

Utcai felvonulások és ünneplés nélkül telnek a hétköznapok Afganisztánban két nappal Oszama bin Laden halála után, az esetleges merényletek miatt mindenki óvatosabb, de rendkívüli biztonsági intézkedésekre nem került sor – nyilatkozta lapunknak Peimli Károly afganisztáni magyar nagykövet.

A szokásos biztonsági intézkedésekhez képest semmit nem erősítettünk meg a kabuli magyar nagykövetségen, amelynek irodája a Német Szövetségi Köztársaság épületében található, de természetesen nagyobb elővigyázatossággal járunk el – nyilatkozta az fn.hu-nak Peimli Károly Afganisztánba akkreditált magyar nagykövet két nappal Oszama bin Laden halála után.

Az esetleges merényletek miatt természetesen mindenki óvatosabb, nincs karneváli hangulat, az emberek nem vonultak az utcára – jellemezte az atmoszférát a nagykövet. Itt már elég régóta reménykedtek abban, hogy történik valami a terroristavezér elfogásának ügyében – tette hozzá.

Folynak a hétköznapok, az ország minden területén küzdenek a lázadó erőkkel. A sajtó elemzései most arról szólnak, hogy Afganisztánban van-e félnivaló a terrorizmustól vagy nincs. A legtöbb szó Omar Mullah-ról, az egyik legfontosabb tálib vezetőről esik, aki pastu nemzetiségű, akárcsak az ország többsége. Ez nagyságrendileg 15 millió főt jelent a pakisztáni 25 millió pastuhoz képest. A törzsi szerveződésű társadalmak esetén nehéz is országhatárokról beszélni, hiszen a nomádokhoz hasonlóan viszonylag szabadon mozognak, főleg a hegyvidéki határterületeken.

Peimli Károly elmondta: jelenleg nagyon nehéz lenne meghatározni, hogy milyen hatással lesz bin Laden halála a NATO csapatok afganisztáni kivonulására, de annyi bizonyos, hogy az afgánok nagyon nem szeretnék, ha katonai és gazdasági értelemben magukra hagynák őket. Az ütemterv szerint 2011-ben kezdik meg és 2014-ben fejezik be a kivonulást. A nagykövet szerint az is eredmény, hogy 2014 után is felelősséget és támogatást ígért a nemzetközi közösség Afganisztán számára.
Kabuli ház, amely feltételezhetően bin Laden rezidenciája volt az afganisztáni tálib rendszer alatt (fotó: MTI/EPA)

Kabuli ház, amely feltételezhetően bin Laden rezidenciája volt az afganisztáni tálib rendszer alatt (fotó: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik