Nagyvilág

Oroszország kételkedik a NATO-ban

Aránytalan erőhasználattal vádolják, és nem igen hiszenek a szövetségeseknek az oroszok.

Az orosz külügyminisztérium komolyan kételkedik a nemzetközi katonai szövetség állításaiban, hogy a NATO-légicsapásoknak nem célpontja Moammer Kadhafi líbiai vezető és családja.

Vasárnap kiadott közleményében Moszkva aránytalannak minősítette az erő alkalmazását, ami “pusztító következményekkel és ártatlan emberek halálával jár”. Álláspontja szerint a szövetségesek átlépték a Biztonsági Tanács Líbiáról szóló, 1973-as számú határozatát, amelyben semmilyen módon nem esik szó a líbiai vezetés leváltásáról.

A NATO egyik légicsapásában szombat éjjel Tripoliban életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája, de a líbiai vezető túlélte a támadást – közölte Músza Ibráhim, a líbiai kormány szóvivője. A NATO megerősítette, hogy légicsapásokat mértek Tripolira, de tagadta, hogy Kadhafi és családja volt a célpont.

Az orosz külügyminisztérium a líbiai válság ügyében hozott nemzetközi döntések szigorú tiszteletben tartására – azonnali tűzszünetre és a politikai rendezésről előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdésére – szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik