Nagyvilág

Kiállítják II. János Pál vérét

A 2005-ben elhunyt katolikus egyházfő vérét egy különleges fiolában állítják ki a vasárnapi boldoggá avatási ceremónián – közölte a Vatikán.

A lengyel származású néhai pápától halála előtti utolsó napjaiban vettek vért, az ezt tartalmazó négy fiolából kettőt a volt egyházfő személyi titkára, a másik kettőt pedig a Vatikán őrzi. A katolikus egyház szerint a néhai pápa vére és hajszálai hivatalos ereklyének minősülnek, így a fiolákból egyet a hétvégén tartandó boldoggá avatási szertartáson is közszemlére tesznek.

A Vatikán közleménye szerint a néhai pápa vérét egy különleges ereklyetartóba helyezik, ezt állítják ki a ceremónián. A vasárnapi ünnepélyre több mint 50 államfőt, illetve több százezer hívőt várnak a Vatikánba.

A katolikus egyház azt követően kezdeményezte II. János Pál boldoggá avatását, hogy a vatikáni hatóságok jóváhagytak egy csodát, mely a néhai pápához kötődik. A katolikus egyház előírása szerint a szentté avatáshoz ezenkívül még egy csodának kellene a 27 évig hivatalban lévő vallási vezető nevéhez kötődnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik