Nagyvilág

Dél-Szudán: újabb halálos összecsapások

Tovább folytatódnak a gyilkos hadműveletek az afrikai országban.

Újabb 55 halálos áldozata van különböző dél-szudáni fegyveres alakulatok összecsapásainak – közölte vasárnap a függetlenségét népszavazáson kimondó Dél-Szudán egy kormánytisztviselője és a hadsereg főparancsnoka.

A kormánytisztviselő és a hadseregparancsnok szerint Tang milicistái támadták meg a katonai egységet szombaton Kaldak helységnél, Jonglei államban. A három óráig tartó harcban meghalt a támadók 55 embere, köztük öt tábornok. Kis híján életét vesztette maga Tang is, néhány tábornokot pedig fogságba ejtettek az SPLA katonái.

Összecsapások voltak a múlt héten is más milíciák között az olajtermelő Egység államban. Akkor a hadsereg elismerte 20 katonája elvesztését, és azt állította, hogy megöltek több mint 60 milicistát. A múlt heti harcok miatt azóta több ezer lakos elmenekült Egység államból.

Szudán déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el az északitól, és alkosson önálló államot. A szétválásig kevesebb mint három hónap van hátra. A kedélyek azonban azóta sem csitultak délen, gyakoriak az összecsapások a hadsereg és különböző – arab, illetve fekete bőrű – milíciák között. Ezeknek január óta már több mint 800 halálos áldozatuk van, és hatásukra 94 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására az ENSZ szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik