Nagyvilág

Éhségsztrájkol az előzetesben lévő ukrán belügyminiszter

Éhségsztrájkba kezdett Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter a vizsgálati fogházban, miután a bíróság meghosszabbította előzetes letartóztatását.

A Timosenko-kormány belügyi vezetője, aki a frankfurti repülőtéren ittasan rendezett botrányával híresült el Európa-szerte, 2010 decembere óta van előzetes letartóztatásban – adta hírül szombaton a kárpátaljai Kárpátinfo hírportál.

Jurij Lucenko a legutóbbi bírósági meghallgatását követően jelentette be, hogy addig fog éhezni, ameddig szervezete bírja:

– Engem törvénytelenül vettek őrizetbe és tartóztattak le, törvényellenesen tartanak fogva, törvények áthágásával hosszabbították meg a letartóztatásomról szóló határozatot. Bizonyítani tudom, hogy mindez ütközik a jogszabályokkal, de senki sem akar meghallgatni – mondta a volt belügyminiszter.

A kijevi bíróság pénteken hozott határozatot arról, hogy Lucenko előzetes letartóztatását az ügyészség előterjesztése alapján május 26-ig meghosszabbítja. A bírák elutasították az ügyvédek és néhány honatya azon kérelmét, hogy kezesség ellenében bocsássák szabadon a visszaélésekkel gyanúsított volt minisztert, aki 2005 februárjától 2006 decemberéig, majd 2007 decemberétől 2010 januárjáig volt a belügyi tárca vezetője. A hivatalos gyanúsítás szerint Lucenko több mint 40 ezer hrivnya (3600 euró) veszteséget okozott az államnak azzal, hogy kiemelt fizetést és egyéb juttatásokat biztosított a sofőrjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik