Nagyvilág

Az ukrán sajtó bolondok napi tréfái

Az Ukrajnában dolgozó tudósítóknak különös éberséggel kell figyelniük a helyi és az országos sajtóban április 1-jén közölt híreket.

Ezen a napon még a legkomolyabb hírügynökségek és lapok is képesek olyan álhírek közzétételére, amelyekért legfeljebb csak másnap kérnek elnézést.

A mérvadónak számító Korreszpondent hírújság például a legteljesebb komolysággal számol be arról, hogy szomáliai kalózok egy hajdinakásával megrakott teherhajót foglaltak el az Ádeni-öbölben. A szállítmány állítólag Kínából tartott Ukrajnába, ahol a grecskaként ismert gabonaféle alapvető élelmiszercikknek számít, és az utóbbi időben hiánycikké vált, ezért a kormány – viccen kívül – Kínától kért segítséget. A cikk végén mindössze egy apró szmájli próbálja felhívni a figyelmet a turpisságra.

Az ukrán 1+1 tévécsatorna TSZN híradóműsorának egyik riportja szerint Viktor Janukovics elnök a “Népi zenekar” címet adományozta egy OT VINTA nevű “ismert” punk és alternatív nemiségű fiúzenekarnak, amelynek Ukrajna a lábam között van című dala hihetetlen népszerűségre tett szert, és nagy az esélye, hogy hivatalosan is az ország új himnuszává váljék. A hír valódiságát csupán a mellékelt fénykép kérdőjelezi meg azzal az aprósággal, hogy a televíziós csatorna emblémájában az egyik 1-es fordítva szerepel.

A Kárpáti Igaz Szó szerkesztői is előszeretettel helyezik el az április 1-jei átveréseket a komoly hírek között. A kárpátaljai magyar lap arról ír például, hogy a minap a Való Világ sztárjai látogattak el a beregszászi magyar főiskolára, mivel hozzájuk is eljutott a beregszászi főiskola sanyarú sorsa, és a magunk módján megpróbálnak segíteni rajta.

Az Ukrajinszka Pravda internetes portálja szerint a “bolondok napjának” az ukrán honatyák is nagy rajongói. A leggyakoribb ugratás az, hogy a képviselők titokban megsúgják egymásnak, hogy a parlament pénztárában soron kívüli juttatást osztanak. Ennek hatására olykor egész frakciók tűnnek el csendben az ülésteremből, akár a legvérmesebb vita közben is. A rászedettek azután teljes komolysággal térnek vissza a padsorokba, és gondoskodnak róla, hogy a “jó” hír a szomszédos párt képviselőihez is eljusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik