Nagyvilág

Atomkrízis: lezárják a japán kitelepítési zónát

Megerősítik a sérült Fukusima 1. atomerőmű köré vont kitelepítési zónát – jelentette be szerdán a japán kormányszóvivő.

Hozzávetőlegesen 78 ezer ember otthonát érinti az erőmű köré vont 20 kilométeres kitelepítési zóna, többek már visszatérhettek ingóságaikért, illetve birtokaik ellenőrzését – adta hírül a CNN News. Állatmentő csoportok szintén a helyszínre érkeztek, hogy visszaszolgáltassák háziállataikat azoknak a tulajdonosoknak, akik nem számítottak rá, hogy hónapokig távol lesznek otthonaiktól.

Edano Jukio szerdán újságírók előtt úgy fogalmazott: a japán kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálja az emberek egészségét és biztonságát. A szóvivő nem adott további felvilágosítást a kitelepítési zóna lezárásának mikéntjéről, annyit mindenesetre leszögezett, hogy a családok megfelelő védelemmel ellátva visszatérhetnek majd otthonaikba, hogy magukhoz vehessék legfontosabb tárgyaikat.

A japán hatóságok a március 11-i földrengést és szökőárat követően kezdték meg a lakosok kitelepítését a sérült erőmű környékéről. A természeti katasztrófában több mint 14 ezren veszítették életüket, és meg legalább ennyi embert eltűntként tartanak számon. A Fukusima reaktort ért baleset súlyosságát mára a csernobili katasztrófával egyenértékűvé minősítették.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fukusima egy szinten Csernobillal (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik