Tudomány

Szükség lehet a fukusimai dolgozók vérére

Saját őssejtjeikkel kezelnék a fukusimai atomerőmű veszélyes sugárzásnak kitett dolgozóit.

A sérült hűtőrendszer miatt erősen sugárzó erőmű munkatársai közül sokan már eddig is nagyobb sugárterhelést szenvedtek el, mint amennyit az ilyen munkahelyek egészségügyi előírásai engedélyeznek, de a reaktor akár évekig is eltartó rendbetétele közben még további veszélynek lehetnek kitéve. Ez azt jelenti, hogy bármelyiküknél adódhat olyan gond, amely a sugárzásra fokozottan érzékeny szövetek károsodásából ered.

Tanimoto Tecuja rákkutató és munkatársai a levélben emlékeztetnek arra, hogy a szervezet gyorsan osztódó sejtjei, mint amilyenek a vérképzőszervek és az emésztőrendszer sejtjei, a besugárzásra fokozottan érzékenyek.

A fukusimai katasztrófában három munkás véletlenül nagy sugárdózist kapott, amikor a sugárszennyezett vízben állt. Ez szerencsére nem okozott végzetes bajt, de figyelmeztetett arra, hogy ilyen veszélyhelyzetek még bármikor előfordulhatnak, ráadásul az utórengések sem szűntek meg.

CSERNOBILBAN MÉG CSONTVELŐT ÜLTETTEK ÁT

Csernobilban kilenc sugársérült csontvelő-átültetést kapott. Az ilyen beavatkozás a mai technika mellett csökkenti a halálozást, de hosszú munka a megfelelő donorok kiválasztása, a kilökődés folyamata elleni küzdelem is kockázatos, a betegek immunrendszere a beültetést követően ugyancsak károsodik.

Ezért javasolják a fukusimai baleset valamennyi sérültjétől a vérvételt és a vér tárolását, amely a mai technikával megoldott.

Saját vérsejtek esetében a kilökődéstől nem kell tartani, nincs szükség immunoszupresszív gyógyszerek alkalmazására.

A saját sejtek hatására gyorsabb a vérképzőrendszer föléledése, mint mástól kapott sejtanyagok esetén. A mai vérbankokban ezek a vérminták biztonságosan tárolhatók: a tokiói Toranomon kórház már vállalta is ezt a feladatot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Javasolt orvosi kezelés a fukusimai dolgozóknak (The Lancet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik