Nagyvilág

NATO: nincs katonai megoldás líbiai konfliktusra

A NATO főtitkára szerint a líbiai konfliktust nem lehet katonai eszközökkel megoldani.

Anders Fogh Rasmussen erről a Der Spiegel című német hírmagazin legfrissebb számában nyilatkozott, hangsúlyozva: az észak-afrikai országban kialakult válságra a líbiai népnek kell politikai megoldást találnia.

Rasmussen az interjúban nyíltan utalt arra: az atlanti szövetség jelenleg is tartó katonai hadművelete nem elegendő ahhoz, hogy Líbiában békét teremtsenek. “Az őszinte válasz az, hogy a konfliktusra nincs katonai megoldás” – fogalmazott.

A főtitkár arra hivatkozott, hogy a NATO légierejének hatékony bevetését részben a rossz időjárás is akadályozza. Hangoztatta továbbá, hogy a Kadhafi-rezsim taktikát váltott. Az embereket élő pajzsként használja, ami “szörnyű brutalitását” bizonyítja – fogalmazott Rasmussen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői kommentárjában csatlakozott azokhoz, akik az elmúlt napokban egyre több kételyt fogalmaztak meg a NATO vezetette nemzetközi katonai hadművelet sikerét illetően. A mértékadó konzervatív napilap úgy vélekedett, hogy a líbiai polgárháborúban – a katonai frontok állandó változásával – áttekinthetetlen patthelyzet alakult ki.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: a kőolaj és az idő a kulcs (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik