Nagyvilág

Ismét be kellett zárni a neves múzeumot

Az újból fellángoló politikai nyugtalanság miatt ismét bezárt a kairói Egyiptomi Múzeum, páratlan ókori kincsek tárháza.

Az intézmény szombaton meghatározatlan időre zárta be kapuit a látogatók előtt. A múzeum a politikai megmozdulásoknak helyet adó Tahrír-tér közvetlen közelében áll, a tüntetők és a hadsereg összecsapásában legkevesebb ketten meghaltak, sokan megsebesültek még pénteken.

Záhi Havvász, az antikvitásokért felelős miniszter, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács vezetője óvintézkedésnek nevezte a világhírű múzeum átmeneti bezárását.

A Hoszni Mubarak elnök rendszerének megdöntését célzó év eleji felkelés komoly károkat okozott a múzeumban. A felkelők betörtek az épületbe, 54 alkotást elloptak, beleértve Tutanhamon fáraót ábrázoló két aranyozott faszobrot is.

A politikai rezsim bukása után a hadsereg helyiségeket tart fenn a múzeumban, a hírek szerint a katonai rendőrség emberei március elején több tüntetőt megkínoztak az épületben. Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy a múzeum ilyen célú használata súlyos következményekkel járhat, és többek közt a műkincsek védelméről szóló nemzetközi megállapodások megszegését jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik