Nagyvilág

Meglepő fordulat Líbiában

Új alkotmány előkészületei folynak Líbiában - jelentették be vasárnap líbiai kormányilletékesek.

Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes közölte külföldi újságírókkal, hogy Tripoli új alkotmány és átfogó politikai reformok elfogadására készül. Reményét fejezte ki, hogy erre hamarosan sor kerül. Muhammad az-Zvai parlamenti elnök pedig közölte, hogy az új alkotmány tervezete már el is készült, és hamarosan tanulmányozni lehet a szöveget.

Ennél több nemigen derült ki a líbiai illetékesek tájékoztatásából. Elhangzott még, hogy valamifajta “líbiai típusú” demokráciát vázol majd fel az alaptörvény, de nem világos, hogy mikor fogadják el, s milyen szerephez juttatja Moammer Kadhafit. Ibrahim Muhzam, az alaptörvényt előkészítő testület egyik tagja csak annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy “Moammer Kadhafi líbiai polgárként megtalálja helyét az alkotmányban”. Hozzátette, a líbiaiak túlnyomó többsége azt akarja, hogy Kadhafi megtartsa tisztségét. Ő egy jelkép, sok munka és feladat vár rá – mondta.

Jelenleg Líbiának nincs alkotmánya, s az országot “Kadhafi eszméi alapján” irányítják, amelyeket a “forradalmi vezető” egy könyvben fektetett le a hetvenes években.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik