Nagyvilág

Szivárgó atomtitkok

A wikileaks portál titkos izraeli dokumentumokat tett közzé az iráni atomfegyverrel kapcsolatban.

Öt évvel ezelőtt még elutasították az izraeli védelmi minisztérium magas beosztású tisztségviselői a katonai támadást iráni nukleáris létesítmények ellen – derül ki az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége által készített diplomáciai iratokból, amelyeket a dokumentumokat kiszivárogtató Wikileaks portál tett közzé.

A Háárec című izraeli napilap által vasárnap idézett, 2005. decemberi keltezésű sürgönyből kiderül, hogy amerikai diplomaták tárgyaltak izraeli illetékesekkel, akik jelezték, hogy nincs esélye egy katonai támadásnak Irán ellen.

A diplomáciai irat szerint az izraeliek úgy gondolják, hogy Irán szerte az országban szétszórtan hajtja végre nukleáris programját, egyes elemeit pedig olyan helyeken valósítja meg, amelyek holléte Izrael számára ismeretlen.

Később egy beszélgetés során Levite azt mondta amerikai diplomatáknak, hogy Irán két-három éven belül szert tehet atomfegyverekre. Elismerte azonban, hogy ez a becslés pontatlan lehet, mivel Izraelnek nincsenek “világos és pontos ismeretei a titkos iráni programról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik