Nagyvilág

Kitoloncolják a bevándorlókat az olaszok

Olaszország és Tunézia megállapodást kötött kedden, amellyel az a céljuk, hogy megállítsák az észak-afrikai országból a dél-európaiba bevándorolni akarók áradatát.

Olaszország hat hónapra szóló tartózkodási engedélyt ad az illegálisan már a területén tartózkodó mintegy 20 ezer tunéziainak, de az újonnan érkezőket azonnal visszatoloncolja hazájukba. Az olasz kormány már szerdán jóvá fogja hagyni az ideiglenes tartózkodási engedélyről szóló rendeletet – jelentette Tuniszból a Sky TG 24 tévé.

A tárgyalások két napon át folytak a tunéziai fővárosban. Az olasz tárgyalóküldöttséget Roberto Maroni belügyminiszter vezette, aki Silvio Berlusconi kormányában a bevándorlásellenes Északi Ligát képviseli.

A megállapodás értelmében Olaszország segítséget nyújt a tunéziai hatóságoknak, és eszközökkel látja el őket az embercsempész-hálózatok felszámolásához – közölte Maroni.

Az illegális bevándorlók legnagyobb része valójában nem Olaszországba készül, hanem Franciaországba, vagy valamely más európai államba. Az olasz kormány több tagja azért sürgeti az ideiglenes tartózkodási engedély tömeges kiadását, mert ennek a dokumentumnak a birtokában, a schengeni megállapodás értelmében a bevándorlók már beléphetnek Franciaországba.

A francia hatóságok az utóbbi napokban megtagadták a belépést több száz, Olaszországból bejutni akaró tunéziaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik