Nagyvilág

Fehérorosz zsoldosok tartják egyben Kadhafi seregét?

Moammer Kadhafi oldalán fehérorosz zsoldosok is harcolnak - írta az orosz sajtó.

Ez a magyarázat arra, hogy a nemzetközi erők heves támadásai ellenére Kadhafi hadserege még mindig nem hullott szét – írta szerdán a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

Az újság tudósítói kiderítették: a lázadás kitörése előtt mintegy 500 fehérorosz katonai tanácsadó dolgozott Líbiában, de többségüket evakuálták. Az ottani fehérorosz nagykövetségen elmondták: nem tudják, hány fehérorosz állampolgár maradt Líbiában, de lehetnek közöttük katonai szakértők is. Hangsúlyozták azonban: ha vannak ilyenek, azok csakis egyéni szerződés alapján dolgozhatnak a dzsamáhiríjában.

A tudósítók találtak is egy fehérorosz katonát, aki annyit mondott, hogy több mint egy éve tevékenykedik Líbiában. Ennek semmi köze a minszki hivatalos szervekhez, egyénileg keresték meg és szerződtek vele, s havonta közel 3000 dollárt kap.

Megtámadták a török konzulátust

Fegyveres felkelők támadták meg szerdán Törökország konzulátusát a líbiai Bengáziban – közölte a NTV török tévéállomás. A beszámoló szerint 400, fegyverekkel és késekkel felszerelkezett ember kísérelte meg a behatolást a képviseletre, tiltakozásul azért, mert Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bejelentette, Ankara nem kíván fegyvert szállítani a líbiai felkelőknek.

A tiltakozók törökellenes jelszavakat skandáltak, egyben azzal fenyegetőztek, hogy leszakítják a képviseleten lobogó török zászlót, ha azt nem eresztik le. A tiltakozók ellen helyi biztonsági erőket vezényeltek a helyszínre.

A líbiai hadműveletek egyre bonyolultabbak, mert a Moamer Kadhafihoz hű erők élő pajzsként használnak civileket – közölte szerdán Alain Juppé francia külügyminiszter a France Info hírrádióban. A miniszter bejelentette: néhány óra múlva megvitatja a kérdést a NATO főtitkárával.

Kadhafi marad, a kormány feltételekkel tárgyalna

A líbiai vezetés hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert – közölte kedd esti sajtóértekezletén Háled Káim külügyminiszter-helyettes.

“A felkelőknek le kell tenniük a fegyvert, utána részt vehetnek a politikai folyamatban” – mondta. Szerinte a felkelők által megalakított Átmeneti Nemzeti Tanács nem képviseli a líbiai népet.

Musza Ibrahim kormányszóvivő hétfő este közölte: Líbia kész választásokat rendezni és megreformálni politikai rendszerét, új alkotmányt írni, de csak saját népe dönthet arról, hogy vezetője a hatalomban maradhat-e. Szavaiból kiderült, hogy Moammer Kadhafi lemondása nem várható.

AJÁNLOTT LINKEK:

Továbbra sem küldünk katonákat Líbiába (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik