Nagyvilág

A terroristáknak kedvez a jemeni válság

Jemenben a belpolitikai válság miatt az al-Kaida az eddiginél szabadabban szervezheti az esetleges terrortámadásokat - írta a The New York Times.

A lap szerint miután a jemeni hadsereg egységeit Szanaába vezényelték a szorongatott Ali Abdullah Száleh elnök támogatására, az így keletkezett hatalmi vákuumot megkezdte betölteni az Arab-félsziget al-Kaida szervezete. A jemeni biztonsági erőket az elmúlt hetekben egyre több támadás érte és az országba folyamatosan érkeznek az iszlamista fegyveresek a világ más részeiről.

A fejlemények aggasztják Barack Obama kormányát, amely kényes helyzetben van, mert szeretné elérni Száleh távozását, de ugyanakkor biztosítani szeretné, hogy a terrorelhárító műveletek folytatódjanak Jemenben.

Egyes szekértők szerint Száleh szándékosan rendelte vissza erőit az al-Kaida üldözésétől, hogy olyan válságérzetet keltsen, amelynek hatására Washington inkább a támogatására, mintsem az eltávolítására törekedne.

Az amerikai hírszerzés ugyanakkor arról értesült, hogy az arab-félszigeti al-Kaida újabb terrortámadásra készül. Mint emlékezetes, ez a szervezet áll a 2009 karácsonyán egy Detroitba tartó utasszállító ellen megkísérelt merénylet mögött, s tőle indult ki a tavaly októberben Chicagóba tartó teherszállító repülőkkel megkísérelt támadás is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jemen: ideje volt már a felkelésnek (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik