Nagyvilág

A titkos svéd háború modellje

Egyre-másra bukkannak fel a svéd semlegességet megkérdőjelező információk. Mikael Holmström új könyvében tárta a nagyközönség elé, miként hajtott végre fedett katonai műveleteket a svéd légierő 1997-ig tevékenykedő szupertitkos egysége.

A neves svéd napilap, a Svenska Dagbladet arról számolt be, hogy az Air Force Unit 66-os egységeként ismert csoport polgári repülőgépeket használt a fedett akciókhoz. Olyan műveletekben vettek részt a két NATO-tagállam, Dánia és Norvégia közreműködésével, mint az Észak-atlanti Szövetség tisztjeinek Svédországon kívüli szállítása vagy az ellenséges betolakodók elfogása a finn-szovjet határon. Mint utóbb kiderült, Stockholm átfogó tervekkel rendelkezett amerikai haditengerészeti egységek gyors telepítéséről egy Svédországot fenyegető szovjet agresszió esetén.

A dokumentumokat az újságíró-riporter Holmström hozta nyilvánosságra, akinek most megjelent könyve, A titkos szövetség Svédország NATO-hoz fűződő titkos kapcsolatait állítja reflektorfénybe. A könyv több mint száz, a formációban résztvevő tisztekkel és civilekkel készített interjút tartalmaz.

A légierő rendkívül jól szervezett egységét pilóták, parancsnokok és a földi kiszolgáló-irányítószemélyzet képviselői alkották. A kis csapat a svéd titkosszolgálat védelmét élvezte. A tisztek a papíralapú tranzakciók elkerülése végett jutalmukat készpénzben kapták, az adóhatóságok pedig már jó előre szép summát tehettek zsebre, nehogy megszellőztessék az akciókat. A formációt irányító tiszt – Jan Danielsson álnév alatt – megerősítette a Unit 66 létezését, továbbá azt is elmondta, hogy berepüléseket, gyakorlatokat és felderítéseket hajtottak végre Svédország mellett a szomszédos országok területén is.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik