Nagyvilág

Japán atomerőmű – A beton nem vált be, zselével próbálkoznak

A megrongálódott fukusimai erőmű mentesítéséhez különleges eljárásokat is bevetnek.

A március 11-i földrengés, illetve szökőár következtében megrongálódott japán Fukusima-1 atomerőműből áramló radioaktív szennyezés miatti esetleges még súlyosabb katasztrófa megakadályozására a szakemberek olyan berendezéseket, illetve anyagokat is bevetnek, illetve már alkalmaztak is, amelyeknek eredetileg teljesen más a rendeltetése.

A napokban érkezik a helyszínre egy óriási, 136 méter hosszú és 46 méter széles úszó platform – eredetileg halászok számára készült pontonhíd – amelynek 10 ezer tonna kapacitású tartályába lehet szivattyúzni az erőműbe ömlött, radioaktív anyaggal szennyezett vizet.

A szakemberek szintetikus műgyantát is alkalmaznak, mégpedig azért, hogy az erőműből kiáramló szennyezett porszemeket megkössék, a földhöz “ragasszák”. Vasárnap már 2 ezer literrel permeteztek be a 4-es reaktor közelében félezer négyzetméteres területet, az elkövetkező két hétben pedig 60 ezer literrel öntözik meg az erőmű környékét, és ezzel megakadályozzák, hogy a levegőben tovaterjedjenek a radioaktív részecskék.

Ugyancsak alkalmaznak szupernedvszívó hatású polimereket a 2-es reaktoron keletkezett résnél, amelyen keresztül radioaktív anyag kerül a tengervízbe. Az eltömítésre polimereket az ugyancsak erős nedvszívó hatású fűrészporral és ledarált újságpapírral elegyítenek. A poranyag a vízzel keveredve zselét lépez, amelynek nedvszívó képessége nagyon erős, és ezzel tömítik el a reaktoron keletkezett rést, amelyet korábban cementtel nem tudtak megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik