Nagyvilág

Átszakadt a fukusimai erőmű fala

Húsz centiméter széles rés támadt a fukusimai atomerőmű 2. számú reaktorának védőfalán, a résen át sugárszennyezett víz ömlik a tengerbe.

A radioaktív sugárzás értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat megkísérli betonnal elzárni a reaktorfalon tátongó rést. Az NHK szerint a víz egy két méter mély akna falából szivárog a reaktor közelében. Az aknában, amelyben elektromos kábelek futnak, 10-20 centiméternyi víz gyülemlett fel.

A japán atomenergetikai és ipari létesítmények biztonsága felett őrködő hatóság szóvivője, Nisijama Hidehiko közölte, hogy ez lehet a tenger sugárszennyezésének egyik oka, de még további hasonló repedések is létezhetnek, ezért a lehető leggyorsabban meg kell találni őket.

A japán atomerőmű-katasztrófa sokkal nagyobb, mint az 1986-os csernobili volt – állítja egy orosz szakértő. Natalja Mironova szerint a fukusimai történések miatt lehet, hogy újra kellene írni az atomlétesítményekben történt baleseteket osztályozó nemzetközi skálát. A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán eddig csak a csernobili esemény kapta a legmagasabb, hetes besorolást. Az orosz szakértő szerint viszont a mostani balesetnek ennél is magasabb értéket kellene kapnia.

Az orosz aktivista azért soroltatná Csernobilnál magasabb kategóriába Fukusimát, mert az ukrán városban csak egy reaktor robbant fel, és az esemény sem tartott két hétnél tovább. Japánban viszont négy reaktorral vannak nagyon komoly gondok immár három hete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik