Nagyvilág

Kadhafi nem köt fegyverszünetet

Moamer Kadhafi visszautasította a lázadók pénteki feltételes fegyverszüneti ajánlatát.

A kormányszóvivő szerint semmi okuk nincs visszavonulni általuk irányított városokból.”A lázadók nem békét ajánlanak, hanem lehetetlen követelésekkel álltak elő” – mondta a bengáziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanács tűzszüneti javaslatára Musza Ibrahim. Moamer Kadhafi líbiai vezető kormányának szóvivője trükknek nevezte az ajánlatot, hozzátéve azért, hogy ők mindig is készen álltak a tárgyalásokra és békét akarnak.

A lázadók által alapított Átmeneti Nemzeti Tanács pénteken jelentette be, hogy a felkelők készek a tűzszünetre, ha Kadhafi seregei beszüntetik az ellenzéki vezetésű városok ostromát. Musztafa Abdul Dzsalil, a Bengáziban működő ellenzéki testület elnöke azt mondta, azzal a feltétellel egyeznek bele a tűzszünetbe, “ha a nyugati városokban lévő fivéreink gyakorolhatják a véleményszabadságot, és a városokat ostromló erőket visszavonják”.

A líbiai felkelők azt állítják, hogy szombaton ismét elfoglalták a kormányerők által korábban visszavett Brega városát, ezt mindeddig az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínen egyelőre nem tudták ellenőrizni. A látvány arról tanúskodott, hogy a térségben előzőleg heves harcok dúltak. Brega körzetében az összecsapások szombat délelőtt elcsitultak, csupán a repülési tilalmat ellenőrző NATO-vadászgépek süvöltését lehetett hallani.

A lázadók közölték, hogy péntek este legalább tíz társuk halt meg a nyugati szövetségesek egyik Brega környéki légicsapásában. Musztafa Ali Omar lázadó harcos elmondta, hogy Kadhafihoz hű emberek szivárogtak közéjük, akik légvédelmi géppuskából a levegőbe lőttek. Erre a NATO-erők légicsapást mértek az ütegre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik